Přestup Tóthové do Rakouska je neplatný, zůstává hráčkou Zlína

Nedávno jsme Vás informovali o odchodu pětinásobné nejlepší házenkářky Slovenska, Alžběty Tóthové, do týmu rakouského mistra a účastníka Ligy mistryň - Hypo Niederösterreich. Jak se ukázalo v posledních dnech, je tento přestup neplatný.

Tóthová, která v minulých sezónách oblékala také dresy českých týmů Sokol Poruba a naposledy HC Zlín, měla působit v novém ročníků ve Vídni a absolvovala tam i několik tréninků a přípravných zápasů. Tento odchod však u Evropské házenkářské federace (EHF) zpochybnil právě její poslední klub HC Zlín, který předložil řádně podepsanou smlouvu s hráčkou na nadcházející sezónu.

Deník Šport dále uvádí, že hráčka tvrdí, že ve Zlíně podepsala pouze tzv. tisícikorunovou smlouvu, která, jak tvrdí deník Šport, je podle předpisů EHF neplatná, protože podle předpisů EHF musí být smlouva mezi hráčkou a klubem taková, aby zabezpečila její potřeby nad rámec běžných výdajů. Tvrzení deníku Šport o neplatnosti smlouvy je ale nepřesné. Odkazuje se pravděpodobně ne na předpis EHF (ta toto neupravuje) ale na předpis IHF- Player Eligibility Code, odstavec 2.1, který takto definuje status profesionálního hráče a ne to, zda smlouva je či není platná. 

Na světě je však ještě další smlouva, kterou údajně podepsala hráčka s klubem HC Zlín, a která Tóthové zaručovala příjem 1.200 EUR, což sama hráčka komentovala takto: „Nejsem si vědoma, že jsem něco takového podepsala. Celou věc jsem dala posoudit grafologovi, a pokud se ukáže, že můj podpis není pravý, budu celou záležitost řešit soudně. Pokud by mi ve Zlíně nabídli takovou částku, neodešla bych do Hypa. Prezidentka klubu Dagmar Sobieská mi v polovině června řekla, že nedostanu tolik jako minulou sezónu, a tak jsem se rozhodla pro odchod.“

Proti výroku Tóthové stojí názor manažera Zlína, Oldřicha Nováka: „Tóthová podepsala řádnou smlouvu. Dostali jsme vyjádření od EHF, že je její přestup neplatný a máme na ní nárok my.“ Toto tvrzení potvrdila podle deníku Šport i mezinárodní sekretářka ČSH Dagmar Šarochová, protože Tóthová je u ČSH registrována.

Tato situace je samozřejmě nepříjemná pro všechny zúčastněné strany a každá si stojí za svým. Jisté je teď pouze to, že Tóthová nemůže hrát jinde, než v HC Zlín. To však dle vyjádření hráčky v její budoucnosti vypadá nepravděpodobně: „Zřejmě to znamená konec mojí kariéry. Přes to všechno budu pracovat v Rakousku, i když tam nebudu hrát. Zvažuji teď několik možností,“ řekla Alžběta Tóthová v této souvislosti.

autor: HNB, zdroj: deník Šport (27. 8. 2015)

foto: Kristian Molnár, fb Hypo Vídeň a Alex Wipf