Nevyužitá příležitost aneb Mýty Ligy mistrů v Čechách

Hned pětice klubů bude v novém ročníku evropských pohárů reprezentovat naší házenou na mezinárodním poli. Ve srovnání s loňskem je to o jeden tým více, celkově navíc v kvalitativně lepších pohárech. Rovnou čtyři kluby budou součástí druhého nejvýznamnějšího poháru, EHF Cupu.

Český rating pro tuto sezónu dovoloval, aby oba čeští mistři mohli jít ještě o krok dál a účastnit se Ligy mistrů. Jako častý důvod, proč tuto příležitost nevyužili, zaznívá finanční náročnost. Je to pravda anebo jen mýtus, a jaké výhody či nevýhody by nejkvalitnější evropská soutěž měla pro kluby, jejich finance a také třeba rating ČR, jsme se pokusili shrnout na konkrétních případech letošní sezóny.

Mýtus vysokého poplatku za vstup do Ligy mistrů

Jeden mýtus je nutné vyvrátit hned na začátku. Za účast v Lize mistrů se neplatí poplatek 15.000 / 25.000 EUR, jak někteří uvádí. Klub musí před začátkem tuto částku opravdu zaplatit, ale ne jako poplatek za účast, nýbrž jako depozit. V ženské soutěži je to 15.000 EUR a v mužské VELUX Champions League dokonce 25.000 EUR a slouží na úhradu budoucích poplatků za jednotlivá kola Ligy mistrů, popř. sankcí a pokut – a tak pokud tým hraje ženskou předkvalifikaci LM, která sebou nese poplatek 375 EUR, nepostoupí a dostane se např. do 2. kola EHF Cupu, kde účast v tomto kole stojí také 375 EUR, a vypadne – dostane zpět 14.250 EUR (možná ještě ponížené o nějaké další administrativní a marketingové poplatky, určitě ale nic mimořádného, pokud se nedostane do další fáze LM).

Mimochodem, kdyby tým došel z kvalifikace až do FINAL4, jak se to stalo minulý rok maďarskému Györu, uhradil by na poplatcích za jednotlivé fáze Ligy mistrů celkem 13.875 EUR, v případě mužské soutěže 16.500 EUR.

A ještě jedna věc, postupem do dalších fází přichází i bonifikace ze strany EHF pro kluby – např. u žen je za postup do základní skupiny 10.000 EUR, do hlavní potom 20.000 EUR, do čtvrtfinále dalších 25.000 EUR a do Final4 50.000 EUR.

Složení depozitu 15.000 EUR není tedy z tohoto pohledu vůbec relevantní – jediným problém může být to, mít finance ke složení k dispozici před sezónou.

 

Mýtus finanční náročnosti účasti v kvalifikaci

Ženský DHK Baník Most i jejich mužský protějšek Talent M. A. T. Plzeň jsou v posledních letech nejlepšími českými týmy, na které jsme hrdí, a o to víc bychom byli, kdyby nás reprezentovaly v Lize mistrů a zaplnily jedno z mála bílých míst na mapě zemí házenkářské Evropy, kde účastník v Lize mistrů chybí. Bohužel se tak nestalo, a tak musíme být rádi alespoň za to, že další účastníci evropských pohárů využili maxima, které jim bylo umožněno. Díky své pozici vicemistrů zaplnili volná místa v EHF Cupu pražské týmy Slavie a Dukly, a Sokol Poruba bral pohár další v pořadí, tj. Challenge Cup. 

Před touto sezónou měla Česká republika v evropských pohárech po čtyřech místech v mužské i ženské kategorii. Vždy šlo o jedno místo v Lize mistrů, jedno v EHF Cupu a dvě v Challenge Cupu. Teoreticky jsme mohli mít tedy v ženské kategorii nejen Most, Slavii a Porubu, ale v Challenge Cupu měl možnost účasti čtvrtý český tým HC Zlín, popř. další v pořadí Olomouc atd. V mužské kategorii potom mohl doplnit Plzeň a Duklu např. vítěz poháru z Karviné, nebo bronzové Hranice.

Vraťme se ale k problematice Ligy mistrů a účasti v ní. Je opravdu tak drahá a účast v ní by byla nevýhodná? Dle toho, že naši mistři na účast v ní rezignovali, pravděpodobně ano. Přesunuli se tak o stupínek níž do poháru, který je údajně bude stát méně peněz, kde mohou narazit na poměrně různorodé soupeře - méně kvalitního z házenkářsky exotické země, nebo naopak velmi silného, který jejich účinkování ukončí, a v neposlední řadě taky do poháru, který nemá takový přínos pro ranking českých klubů do budoucna v porovnání s Ligou mistrů.

Jako příklad si vezmeme aktuální los a situaci po losu v ženské kategorii, která je názornější a u financí výraznější, než v případě Plzně, protože Most musí absolvovat pohár od jeho prvního kola, zatímco Plzeň nastupuje až do kola druhého.

Baník Most čeká v prvním kole EHF Cupu běloruský Minsk, v případě postupu do druhého kola německý Metzingen.

Kdyby se Most přihlásil do Ligy mistrů, startoval by v jedné z kvalifikačních skupin – díky ratingu ČR by jeho pozice byla pravděpodobně ve třetím koši, a tak vezměme jako příklad k porovnání holandský Dalfsen (ČR je na 17. místě, Nizozemí na 19. místě). Ten byl vylosován do první kvalifikační skupiny. Na dokreslení celé situace budeme předpokládat, že Dalfsen kvalifikační skupinu nevyhraje a místo postupu do základní skupiny LM se přesune do EHF Cupu. Tam se dostanou neúspěšné týmy kvalifikace - druhý a třetí tým kvalifikace postupuje do 3. kola a poslední do 2. kola EHF Cupu.

Srovnání nefinančních „sportovních“ rozdílů:

  Most – EHF Cup – 1. kolo Dalfsen – LM kvalifikace a poté EHF Cup – 2. nebo 3. kolo
Počet jistých zápasů v evropských pohárech

2 zápasy

Vypadnutí hned v prvním kole.
2 zápasy s jedním soupeřem. 

4 zápa zápasy

Dva zápasy odehraje v kvalifikaci o LM (semifinále a poté finále popř. 3. místo) a v případě, že ji nevyhraje, další dva ve 2. nebo 3. kole EHF Cupu.
4 zápasy se 3 různými soupeři.

Kvalita zápasů

Z počátku nejistá

V prvním kole lze narazit na soupeře s nižší kvalitou.
V případě Mostu to dopadlo dobře, Minsk je určitě kvalitní soupeř, v druhém kole Metzingen velmi kvalitní

Vysoká

Dva zápasy v kvalifikaci LM a poté dva zápasy ve 2. nebo 3. kole EHF Cupu    

Přínos pro ČR rating

(v případě žádné výhry ani remízy během účasti)

6 bodů

1 bod za účast v pohárech
5 bodů za 1. kolo EHF Cupu

* vítězství s zápasech je honorováno 2 dalšími body, remíza jedním, postup do druhého kola potom 9 body

29 popř. 46 bodů

1 bod za účast v pohárech
10 bodů za kvalifikaci LM
18 bodů za 2. kolo EHF Cupu

popř.: 35 bodů za 3. kolo EHF Cupu (předpokládá ale jednu výhru v kvalifikační skupině LM)

* tým, který vstoupí do dalšího kola EHF Cupu z kvalifikace LM, získá kolik bodů, kolik by maximálně získal účastí v daném poháru od prvního kola vč. bonusových 2 bodů za vítězství v zápasech, které by tam odehrál

Přihlášením do LM tým získá jistotu minimálně čtyř kvalitních zápasů, z toho určitě jeden s top evropským týmem (letos v kvalifikaci např. Krim Mercator, Hypo Vídeň, HC Lipsko, Glassverket, Podravka Koprivnica, Lublin…). Navíc přínos pro národní ranking je několikanásobný! Pracujeme-li zde pořád s podmínkou, že tým nevyhraje ani jeden zápas – tak je to 6 bodů vs. 29 bodů.

Analogicky vztaženo na Talent Plzeň, měl by také jisté pouze dva zápasy oproti 4 při účasti v LM, kvalita zápasů je však již v druhém kole vysoká a v případě Plzně velmi vysoká – utká se s KIF Kolding. U Plzně by poté byl přínos pro rating trošku vyšší, za 2. kolo EHF Cupu se bere 9 bodů plus dalších 9 za fiktivní postup z 1. kola (5 za účast a 2 x 2 za fiktivní vítězství ve dvou zápasech prvního kola), celkem tedy s jedním bodem za účast v pohárech bodů 19 – stále podstatně méně, než co za účast v kvalifikaci ligy mistrů a následného přestupu do EHF Cupu.

Srovnání finanční náročnosti postupu do 3. kola EHF Cupu – jen základní náklady (odhad pro výpravu 16+4 osob, ceny odhadem)

Náklad Most – EHF Cup – 1. a 2. kolo LM kvalifikace a poté 3. kolo EHF Cupu (alternativně přes 2. kolo)
Doprava týmu Doprava k soupeři v 1. kole
- 20 letenek po 5.000 Kč
Doprava k soupeři ve 2. kole
- 20 letenek po 5.000 Kč


Celkem 200.000 Kč

Doprava do místa kvalifikačního turnaje
- 20 letenek po 5.000 Kč

Celkem 100.000 Kč
přes 2. kolo EHF – 200.000 Kč

 
Ubytování Ubytování pro soupeře v 1. kole
- 2 noci, 10 pokojů po 1.000 Kč

Ubytování pro soupeře ve 2. kole
- 2 noci, 10 pokojů po 1.000 Kč

Celkem 40.000 Kč
 
Žádné náklady

Ubytování účastníků kvalifikace platí její pořadatel**

Celkem 0 Kč

přes 2. kolo EHF – 20.000 Kč

Rozhodčí a delegát Domácí zápas v 1. kole
- 3 letenky, ubytování, náhrady

Domácí zápas ve 2. kole
- 3 letenky, ubytování, náhrady

Celkem 120.000 Kč
Žádné náklady

Náklady na rozhodčí a delegáty platí pořadatel kvalifikace**

Celkem 0 Kč
přes 2. kolo EHF – 60.000 Kč

Poplatek za účast v příšlušném kole poháru Poplatek 1. kolo – 375 EUR
Poplatek 2. kolo – 375 EUR

Celkem 20.000 Kč
Poplatek kvalifikace – 375 EUR

Celkem 10.000 Kč
přes 2. kolo EHF – 20.000 Kč
Víza BLR – 20 x 2.500 Kč

Celkem 50.000 Kč
Skupiny se hrají v Norsku, Španělsku a Slovinsku.
Celkem 0 Kč
Celkové základní náklady pro postup do 3. kola EHF Cupu Celkem 430.000 Kč
bez víz 380.000 Kč
Celkem 110.000 Kč
přes 2. kolo EHF 300.000 Kč

*srovnání nezahrnuje veškeré náklady klubu a je jen orientační pro názorné srovnání základních rozdílů
**pořádat kvalifikační turnaj má vždy nejprve tým z prvního koše, když odmítne, nabízí se dál – většinou má tento první tým zájem na postupu a pořadatelství se ujme

V případě, že účastník kvalifikace Ligy mistrů skončí na 3. místě a postoupí tak rovnou do 3. kola EHF Cupu, dostane se tam podstatně, levněji než tým, který se tam bude muset probojovat z prvního kola EHF Cupu, a ten navíc ještě ani nemá jistotu, že po druhém kole neskončí a do třetího ani nepostoupí. Stále výhodnější je i varianta postupu ze 4. místa kvalifikace do 2. kola EHF Cupu.

Zde je nutné zastavit se opět u Talentu Plzeň – v jeho případě odpadají náklady na 1. kolo a tak by byly dle vzorového příkladu bez víz ve výši 190 tis. Kč – tj. stále více, než kdyby přes LM šel tým do 3. kola, ale méně, než kdyby šel ze 4. místa kvalifikace do kola druhého, kde je Plzeň teď.

Takže je finanční náročnost Ligy mistrů opravdu jen mýtus? Pro naše české podmínky se dá říci, že určitě. Na hrubém příkladu jsme si ukázali, že Liga mistrů je pro klub výhodná jak po sportovní (jisté 4 zápasy vs. 2 zápasy), tak i finanční stránce (s výjimkou Plzně viz odstavec výše) a navíc je jednoznačně výhodná i pro český koeficient.

Možná že právě z výše uvedených důvodů mají o Ligu mistrů zájem i týmy ze zemí, které nemají dle ratingu na účast v ní nárok nebo mají jen jedno místo a chtějí druhé, a daří se jim s žádostmi uspět. Příkladem upgradovaného ratingu je v tomto ročníku ženské Ligy mistrů slovenská Iuventa Michalovce, druhé místo v LM získalo na základě klubu Glassverket Norsko. Těmto týmům přepustil své místo v LM náš Baník Most anebo portugalský, švýcarský či ukrajinský mistr. Český ženský mistr je však z těch, kteří právo účasti nevyužili, nejvýše postavený - České republice patří v ženském klubovém žebříčku 17. místo (právo účasti mělo prvních 24 zemí). V případě Plzně to opět není tam výrazné jako u žen, Plzeň byla hned nad čarou na 27. místě (právo účastni mělo prvních 27 zemí).

V neúčasti našich klubů v Lize mistrů můžeme najít i odpověď na to, proč jsou někteří házenkářští trpaslíci v tomto klubovém ratingu výrazně před námi – přínos bodů jen ze samotné účasti v ní je výrazně větší – a tak i když naše týmy statečně bojují třeba v Challenge Cupu, je nutné dojít opravdu daleko, aby se jí to vyrovnalo. V mužském klubovém žebříčku je před námi např. s téměř dvojnásobným bodovým ziskem Lucembursko (21. místo), Finsko (22.), Belgie (24.) nebo Izrael (25.). Všechny tyto země své zastoupení v kvalifikaci o Ligu mistrů mají i letos a pravděpodobně nám v příští sezóně neodskočí zase dál jen díky skvělé loňské účasti Dukly v semifinále Challenge Cupu, která se bude již započítávat.

 

Liga mistrů je finančně náročná až v dalších fázích, přichází ale i bonusy

Budeme-li realisté, nemůžeme dnes předpokládat, že by se některý z našich týmů probojoval z kvalifikace do základní skupiny Ligy mistrů. Tam už totiž začíná jít o peníze, a abychom byli objektivní, až tam náklady naskakují a Liga mistrů začíná být finančně náročná:

  • Poplatek za účast v základní skupině Ligy mistrů – 3.750 EUR (započtený ze složeného depizitu), ve 3. kole EHF Cupu 500 EUR
  • Povinnost mít na každý zápas předepsaný oficiální povrh – může dosáhnout až desetitisíce EUR (pronájem povrhu, koupě)
  • Další marketingové povinnosti spojené s Ligou mistrů (bannery, vysoký počet VIP vstupenek pro partnery LM atd.)
  • Povinnost hrát v hale pro 2 tis. diváků s tribunami po obou stranách – tzn. v případě Mostu, ale třeba i Slávie by to znamenalo pronájem cizí haly
  • Atd.

Na druhou stranu ale v dalších fázích začíná být už i EHF Cup dražší záležitostí – poplatek za účast v jarní skupinové fázi po postupu ze 3. kola přijde klub na 3.000 EUR.

Jak jsme ale uvedli na začátku – kluby dostávají za postupy do dalších fází LM finanční bonusy, který je např. za postup do základní části ve výši 10.000 EUR, a cestou do Final4 tak mohou nasbírat 105.000 EUR na bonusech + další se vypisují přímo ve Final4.

 

Závěr k zamyšlení

Naštěstí byl los pro naše týmy z pohledu sportovní kvality a destinace příznivý. Most narazí na kvalitní Minsk a poté případně na top německý tým Metzingen. V případě Plzně je to ještě výraznější, o nejvyšších evropských kvalitách u soupeře pro druhé kolo – KIF Kolding – nemůže být vůbec pochyb.

Tento článek si klade za cíl objasnit trochu více čtenářům pozadí evropských pohárů z jiných pohledů, než je jen informace o účasti nebo neúčasti klubu v pohárech. Rozhodně není cílem hanět naše mistrovské kluby za to, že učinily rozhodnutí, zůstat jen v EHF Cupu, protože k tomuto rozhodnutí měly určitě i jiné než jen zde popisované důvody. Naopak, je skvělé, že v pohárech nastupují, a účastní se jich stále více a více našich týmů. Možná však přispěje k tomu, aby se ten budoucí mistr zamyslel nad tím, zda nebude mít účast v Lize mistrů pro něj přeci jen pozitivní přínos, a aby se možná celá česká házená zamyslela nad tím, zda v účasti v této nejprestižnější klubové soutěži naše kluby nepodporovat. Nárok na ní máme, tak proč nevyužít příležitosti…

Autor: Pro HNB Pavla Turečková
Foto: www.facebook.com/ehf.champions.league/photos#