Německo byla velká zkušenost, šla bych do toho znovu...

Start nového ročníku interligové soutěže WHIL je za dveřmi. Přípravy jednotlivých klubů pomalu končí a my jsme, ještě před začátkem sezóny v rozhovoru s českou reprezentační pivotmankou Petrou Adámkovou, nahlédli do přípravy týmu DHC Sokol Poruba. 

Proč se Petra rozhodla k návratu do Poruby a jaké jsou cíle týmu, který posledních pět let nepřetržitě bojuje v evropských pohárech a získává interligové medaile, se dočtete níže. 

Petro, Vaše zahraniční angažmá v Koblenzi skončilo. Můžete našim fanouškům objasnit proč? 

 Mé působení v Koblenzu skončilo, neboť se majitel klubu rozhodl k 30. 6. 2016 klub úplně zrušit. Už v průběhu sezóny jsem se několikrát doslechla, že majitel o zrušení klubu mluvil tři předcházející roky, takže úplná rána z čistého nebe to nebyla. Ale i přesto jsem v závěru byla překvapená, že to nakonec opravdu zrealizoval, protože klub mohl klidně pokračovat s polovičním budgetem, ale do toho už jít nechtěl. 

Když se zpětně podíváte na roční angažmá v Německu, co Vám ten rok dal? A naopak, bylo něco, co Vám tam opravdu scházelo? 

Ten rok mi určitě přinesl hodně, zkusila jsem si jinou házenou, žila jsem v jiné zemi, učila se nový jazyk. Co mi opravdu scházelo, byl můj přítel a pes.

Měla jste nabídky ještě z jiných zahraničních klubů. Prozradíte, proč jste se rozhodla pro návrat do Poruby? 

Bylo to pro mě nejlepší řešení. Nabídky z jiných klubů buď nevyšly anebo pro mě nebyly dostatečné zajímavé. 

K vrcholovému sportu patří nejen vítězství, ale i zklamání a porážky. Berete angažmá v Německu jako zklamání? 

Jako zklamání to určitě neberu. Byla to pro mě velká zkušenost a rozhodně bych to tak udělala znovu, i když teď už vím, že by to bylo jen na rok. Ten rok mi dal mnoho nových zkušeností, které se mi určitě ještě budou hodit.

S jakými pocity jste se vracela domů do Poruby? 

V Porubě jsem doma. Byla jsem plná očekávání a samozřejmě jsem se těšila na holky z týmu. 

Nová sezóna, obměněný tým, nový trenér. Jaký máte v Porubě cíl na nový ročník? 

Ambice máme stejné jako v minulých letech, chceme opět bojovat o interligové medaile. Velkým snem a cílem je také postup do semifinále Challenge Cupu. 

Start nové sezóny už je za rohem, jaká byla příprava Poruby pod novým vedením? 

Upřímně? Dostaly jsme docela dost do těla. :-) Trenér Olšavský dal dost velký prostor našemu kondičnímu trenérovi Martinu Horylovi a ten nás opravdu nešetřil. :-) V rámci přípravy jsme prošli herním soustředěním v Maďarsku a několika přípravnými zápasy s maďarskými a polskými týmy. Síly jsme změřili také s interligovým Zlínem. Zakončení přípravy přišlo v podobě účasti v opravdu silně obsazeném turnaji v Hodoníně. 

Los Challenge Cupu Porubě přiřkl gruzínský klub HC Mamuli. Jaké jsou šance Poruby na postup do dalšího kola? 

O gruzínské házené toho zatím moc nevíme. Rozhodně nechceme soupeře podceňovat, ale v našich silách by mělo být přes HC Mamuli postoupit. To je také náš jasný cíl do tohoto souboje.

Jste stabilní členkou kádru české seniorské reprezentace žen, pro kterou byl ročník 2015/2016 úspěšným postupovým ročníkem. Jaká byla tato reprezentační sezóna? 

Postoupili jsme na šampionát, takže tato reprezentační sezóna byla nejen pro mě naprosto skvělá.

Který z kvalifikačních zápasů na mistrovství Evropy byl ten nejtěžší? 

Asi zápas proti Srbkám u nich doma, ale poslední zápas s Ukrajinou, který se hrál v Mostě, byl také dost náročný. 

Na prosincovém EURU ve Švédsku vás čeká vražedná základní skupina C (Černá Hora, Maďarsko, Dánsko), jaké vidíte šance na postup z této skupiny, kdo bude nejtěžší soupeř? 

Já jsem vždy optimista, takže věřím, že bychom mohli překvapit. Těžko říct, kdo pro nás bude nejtěžší soupeř, každý zápas je jiný, ale myslím, že asi Maďarsko.

Co by Vám v tuto dobu udělalo největší radost, máte nějaký svůj osobní či sportovní sen? 

Největší radost mi jednoznačně udělal postup na ME a tím se mi vlastně plní můj sen. 

 

Petro, děkujeme za rozhovor a přejeme Vám, i celému týmu DHC Sokol Poruba a české ženské reprezentaci, mnoho úspěchů a radosti ze splnění cílů a snů. 

 

Zdroj: HNB

Foto: FB DHC Sokol Poruba