Na horkou půdu Michalovců vyráží lídr tabulky Slavia Praha

Na spadnutí je 8. kolo nejvyšší házenkářské soutěže žen – MOL ligy, ve kterém je jednoznačným šlágrem zápas obhájce titulu slovenských Michalovců a současného lídra tabulky zatím stoprocentní DHC Slavie Praha, která na Slovensko odjíždí s bojovnou a sebevědomou náladou, chce uspět: „Kdy jindy, když ne teď. Vyrážíme s chutí uhrát co nejlepší výsledek,“ zní jednohlasně z odhodlaného týmu.

Vedení Slavie dělá vše proto, aby tým měl ideální podmínky a mohl podat nejlepší možný výkon. Proto celek vedený trenérskou dvojicí Richard Řezáč a František Štika vyráží už dnes v poledne vlakem, aby si děvčata pořádně odpočinula a večer si v klidu zatrénovala. „Vše podřizujeme tomu, abychom byli maximálně připravení. Proto také jedeme o den dříve, nechceme se pak případně vymlouvat na to, že jsme nespali a jeli nočním vlakem,“ objasňuje rozhodnutí dřívějšího odjezdu asistent trenéra Štika.

Slavie v této sezoně prošla generační výměnou, přesto však mladé hráčky ukazují svou sílu a odhodlanost. Jednou, z těch se stabilními výkony, je devatenáctiletá křídelnice Adéla Novotná, o které trenér Štika říká: „Dá se říci, že ji můžeme srovnávat s mnohem zkušenější a herně vyzrálejší Eliškou Jačkovou. Adéla nás velmi mile překvapuje vyrovnaností svých výkonů. Na své mládí je dosti zkušená a psychicky odolná. K čemu se v útoku dostane, to promění, a navíc se velmi dobře uplatní i v obraně.“

Jak vidí výkony Slávie a samotný šlágr kola Adéla Novotná se dozvíte v rozhovoru níže.

Máte za sebou šest vítězných zápasů, vedete průběžnou tabulku. Jak současný stav vnímáte, jste spokojeni nebo narážíte na nějaké herní nedostatky?

Průběžné první místo je krásné a jsme rády, že jsme po prvních šesti kolech stále neporažené. Na druhou stranu si jsme vědomy i herních nedostatků jako je například velké množství technických chyb nebo neproměňování vyložených šancí.

Který z dosavadních odehraných ligových zápasů vám dělal největší problémy?

Podle mého názoru nám největší problémy dělal zápas se Zlínem hned první kolo. Byl to první ligový zápas a byla na nás znát nervozita. Důvodem mohla být značná obměna kádru a také to, vzájemně si herně sednout, a navíc Zlínu se zápas vyvedl.

Máte před sebou zápas s Michalovcemi. Ty se v letošní sezóně doslova trápí. Nejprve přišla prohra s Veselím a v minulém kole prohra s Olomoucí. Jak vaše šance na slovenské palubovce vidíte, co na ně bude platit?

To, že Michalovce zaváhaly s Veselím a pak i s Olomoucí nám dodává sebevědomí a věříme, že máme šanci urvat body. Určitě nesmíme mít tak velký počet technických chyb a musíme se koncentrovat celých 60 minut a vycházet z dobré obrany.

Vy osobně máte bilancí 2,66 branky na zápas, trenéři si chválí vaši herní vyrovnanost. Jste se svými dosavadními výkony v lize spokojená vy sama?

Teď se herně cítím dobře, ale nemůžu říct, že jsem úplně spokojená. Vždycky je co zlepšovat a na čem pracovat.

Kdo je ve vašem týmu tím největším tahounem a psychickou oporou, když se nedaří?

Když se nám nedaří tak je tím tahounem asi Verča Galušková, která ty góly dá. Psychicky se podporujeme všechny ať už to jsou trenéři nebo kdokoliv z týmu.

Prošla jste dorosteneckou reprezentací. Co byl váš dosavadní největší reprezentační zážitek? Jak vaši dosavadní házenkářskou kariéru prožívají vaši nejbližší?

Nejspíš Olympiáda v Gruzii, kde jsme mohly vybojovat medaili. Moji nejbližší mě samozřejmě podporují a z každých úspěchů mají radost.

Jste ještě mladá, ale už jste si vyzkoušela reprezentaci i nejvyšší ženskou soutěž i evropský pohár. Nepřemýšlela jste už o tom, co bude za pár let? Třeba nějaké zahraničním angažmá? Pokud ano, kde by se vám nejvíce líbilo?

Upřímně jsem o tom zatím moc nepřemýšlela. Myslím, že se ještě potřebuju vyhrát tady u nás.

Dokážete si vybavit, co byl váš největší házenkářský zážitek, ať už jako hráčky, nebo fanynky?

Hrozně se mi líbilo zahájení Olympiády v Gruzii. To bylo něco neskutečného a přála bych to zažít každému sportovci. 

Doporučila byste házenou mladým děvčatům a proč?

Ano, doporučila. Je to skvělý sport, kde potkáte spoustu super lidí a stanete se součástí kolektivu, který drží při sobě.

Co děláte mimo házenou? Čím se zabýváte profesně a jak trávíte volný čas?

Teď chodím na roční pomaturitní studium angličtiny. Ve volném čase si ráda někam vyrazím s kamarády nebo si pustím film a jen odpočívám anebo tento čas strávím s rodinou.

 

Zdroj: HNB

Foto: 

DHC Slavia Praha/ Ladislav Nussbauer

Iuventa Michalovce/ Štefan Madaras