Kynžvartský pohár - Memoriál Milana Prokeše buší na dveře

Rok se s rokem sešel, házenkářská sezóna se pomalu uzavírá a na dveře buší další, v pořadí již čtyřicátý, ročník turnaje malých házenkářek, který do loňského roku nesl název Kynžvartský pohár. Následkem smutné události, se však letošní jubilejní ročník mění na Kynžvartský pohár - Memoriál Milana Prokeše, který bude již pro vždy vzpomínkou na všemi milovaného muže s velkým házenkářským srdcem. 

Necelý měsíc zbývá do startu dalšího ročníku velmi oblíbeného mládežnického turnaje, o jehož  slavnostní zahájení se 5. 6. 2015  postará starosta města Miloslav Pernica spolu s prezidentem Českého svazu házené Alešem Pospíšilem a českými reprezentantkami Petrou Vítkovou, Michaelou Borovskou a Hanou Kutlvašrovou. Při slavnostním zahájení nebudou chybět ani tradiční uvítací velké koláče, bez kterých by turnaj ztratil na své originalitě a jedinečnosti. 

Letošního jubilejního ročníku se v kategoriích mini, mladších a starších žaček zúčastní celkem 29 družstev z různých koutů Česka. Mezi týmy, které se na turnaj rádi vracejí, nebudou chybět zástupci z Mostu, Pardubic, Turnova, Plzně, Chebu, Prahy a Písku. 

 

Osmnáct ročníků turnaje spolu s pardubickými žačkami absolvoval trenér Rudolf Šimon, který o turnaji říká,“ Házenkářky z Pardubic jezdí na turnaj v Lázních Kynžvart už osmnáct let. Začátek prázdnin, kdy se turnaj konal, byl dobrou příležitostí se rozloučit se sezónou a „nastartovat“ prázdniny. Nelze podceňovat ani herní kvalitu turnaje. V každé kategorii se účastnilo mnoho výborných družstev, a tudíž vítězství v turnaji mělo velkou váhu. Pro hráčky bylo i dost přitažlivé spaní ve stanech a vedlejší program, který byl prostě super. Ať už se jednalo o volbu miss, nebo soutěže družstev, či diskotéky a opékání buřtů. Doprovod, tedy trenéři a vedoucí měli příležitost se setkat s mnoha kolegy a kamarády, a uvolněně si turnaj užít. Nejednou jsme zůstali o pár dní déle a náramně si to užili. V roce 1997 jsme v Kynžvartu zorganizovali i čtrnáctidenní letní soustředění. A i teď, po menší pauze a dřívějším termínu konání turnaje se opět zúčastňujeme, a to nejen proto, že je turnaj finančně velmi dostupný, ale i proto, že je precizně zorganizován a má dobrou úroveň.“ Na závěr povídání pardubický trenér dodává,“ už se na letošní ročník moc těšíme.“ 

Mostecký trenér mládeže Jiří Maršík turnaj komentuje slovy, „Nejlepší turnaj pod sluncem!!! Měl jsem tu čest na tomto turnaji poznat pana Milana PROKEŠE, zakladatele kynžvartské házené, který již bohužel není mezi námi. Viděl jsem zde vynikající práci lidí, kteří se v     současné době házené v     tomto lázeňském městečku věnují, a obdivuji jejich nadšení. Jako velice pozitivní věc, vidím to, že organizátoři z     tak významného turnaje nedělají akci megalomanskou, ale omezením počtu účastníků. V jednotlivých kategoriích je zajištěna i kvalitní minutáž jednotlivých klání a tím je zajištěno dostatečné nabírání herních zkušeností jednotlivých týmů a mladých hráček,“ a mostecký trenér hned dodává,“ i když já osobně se jako trenér kolem házené pohybuji 26 let, v loňském roce jsem byl se svým družstvem na turnaji zvaném Kynžvartský pohár v Lázních Kynžvart poprvé. Již z referencí jsem věděl, že je to turnaj kvalitní s velkou tradicí, vzpomínky na něj mají nejen hráčky, které již dnes sami trénují a mají rodiny, ale prakticky každý kdo se tohoto turnaje zúčastnil, má nějaké pozitivní vzpomínky a to nejen ty sportovní. :-) Objel jsem mnoho turnajů, a jak jsem již v loňském červnu v článku napsal „ všude dobře, ale v Kynžvartu nejlépe“.  

 

Pestrý doprovodný program je neodmyslitelnou součástí turnaje, a tak se účastníci mohou těšit na bohatý hudební program, který budou zajišťovat dětská písničkářka Jana Rychterová, kapela Sympaťáci a hudební skupiny ATMO MUSIC a GYPSY CZ. Chybět nebude ani tradiční ohňostroj. Po dobu turnaje mohou účastníci využít i golfový klub, nebo třeba malý bazén v dětských lázních. Celodenní házenkářský program mohou týmy propojit také s prohlídkou místního Kynžvartského zámku. Přímo na hřišti pak malé házenkářky čeká zábava v podobě nafukovací skluzavky, indiánského centra, lidského stolního fotbálku. Nudit se tedy nikdo nebude. :-) 

 

Že Kynžvartský pohár nebyl a není, jen nějakým turnajem pro malé děvčata, dokazují i vzpomínky lidí, kteří to v házené někam dotáhli i na poli mezinárodním. "Mariánské Lázně, odkud pocházím, jsou od Kynžvartu asi 10 kilometrů, a protože můj táta trénoval v Mariánkách žákyně, byl pro mne začátek prázdnin vždy spojený také s KYP. Se sestrou jsme sedli na kola a jeli jsme. Později jsem tam pomáhal tátovi nebo Jardovi Šípkovi s týmem mladších a starších žaček jako asistent. Určitě jsem takto vlastně KYP minimálně dvakrát vyhrál.. :-) Tento turnaj je pro mne osobně v mnoha házenkářských ohledech zlomový. Poprvé jsem zde, ještě bez licence, pískal zápas házené. Mým prvním parťákem tak byl můj taťka.. Potkal jsem zde poprvé třeba i mého nynějšího kolegu Pavla Válka, který tehdy pískal s Dušanem Novým. Tenkrát nás vůbec nenapadlo, že bychom někdy mohli skončit ve společné dvojici (již 12 let). Slavil jsem zde např. také své úspěšně ukončené studium na VŠ anebo emotivní loučení skvělého baviče a mezinárodního rozhodčích Franty Brabce se svým týmem  Astry, který koučoval. Zážitků je mraky, a dalo by to určitě na knihu. O nezapomenutelnou atmosféru se tam starali lidé, kteří to dělali a dělají od srdce a pro ostatní. Ať už všichni pořadatelé a místní, tak i trenéři a nebo třeba rozhodčí. Tehdejší hlavní rozhodčí KYP Jarda Eddie März, to je již legenda. Dokázal bavit celé své okolí a to i přes to, že vlastně ani chvíli za ty 4 dny nespal. :-)  Všechny vzpomínky jsou jen pozitivní, a tak je mi hrozně líto,že před nedávnem přišla smutná zpráva o úmrtí zakladatele KYP pana Milana Prokeše. Jsem ale moc rád, že myšlenka tohoto skvělého člověka jde dál a nemůžu se dočkat, že se zase po letech do Kynžvartu letos podívám a na všechno a všechny zavzpomínám," těší se mezinárodní rozhodčí Jiří Opava. 

 

Další házenkářskou celebritou je reprezentantka Kristýna Salčáková,"Na Kynžvart mám jen ty nejlepší vzpomínky, jezdily jsme tam s holkama HC ITS Uherské Hradiště v letech 1999-2001,“ vypráví o turnaji se zaujetím reprezentační kapitánka a pokračuje,“ vždy jsme na pohár jezdily moc rády, bylo to takové vyvrcholení a zakončení sezóny, na které jsme se vždy hodně těšily. Ve většině případů náš tým doprovázela i parta rodičů, takže to bylo pár dní plných zábavy a prázdninové pohody, ale přesto jsme účast braly hodně vážně, protože turnaj byl vždy na velmi dobré úrovni, dokonce i mezinárodní."  Kristýna bohužen na jubilejní ročník nedorazí, protože bude bojovat o možnou účast českého týmu na MS 2015. To však neznamená, že sportovně založená rodina Salčákových nebude mít na KYPu své zastoupení. Tatínek Kristýny totiž na turnaj přiveze svou putovní výstavu o stoleté historii házené, kterou budou moci návštěvníci i samotní účastníci turnaje navštívit od pátku do neděle v kynžvartském hotelu Hubertus. 

Věcné ceny a další zabezpečení včetně doprovodného programu, by nebylo možné bez velké pomoci sponzorů. V případě jubilejního čtyřicátého ročníku Kynžvartského poháru, tak velké poděkování patří společnosti Eutit s.r.o., městu Lázně Kynžvart v popředí se starostou, společnosti D-produkt s.r.o, a v neposlední řadě firmě Krobgraphic s.r.o. Petra Kroba, který pro  letošní ročník vytvořil pozvánky a nové modernější logo turnaje. 

Co dodat závěrem? Komentáře lidí, kteří Kynžvartským pohárem průběžně v jednotlivých ročnících prošli, mluví za vše. Takže jediné co zbývá říct je: „Jubilejní čtyřicátý ročník začíná 5.6. 2015 a všichni se na něj moc těšíme.“  :-) 

 

Kynžvartský pohár - Memoriál Milana Prokeše (5. 6. - 7. 6. 2015) 

MINI 6+1
 
  • TJ SOKOL EUTIT L.KYNŽVART               
  • LOKO CHEB               
  • SOKOL PÍSEK                
  • ASTRA PRAHA                          
  • HBC STRAKONICE                         
  • TJ TURNOV                           
  • DHC PARDUBICE                         
  • DHK BANÍK MOST                          
  • HC HÁJE PRAHA                               
  • SLAVOJ TACHOV
 
 Mladší žačky
 
  • HC CHELK 
  • SOKOL PÍSEK 
  • HBC STRAKONICE 
  • TJ TURNOV 
  • DHC PARDUBICE 
  • DHK BANÍK MOST 
  • HC HÁJE PRAHA 
  • SPARTAK ÚSTÍ NAD LABEM 
  • VELKÁ NAD VELIČKOU 
 
Starší žačky
 
  • HC CHELK
  • SOKOL PÍSEK
  • DHC PARDUBICE
  • DHK BANÍK MOST
  • VELKÁ NAD VELIČKOU
  • SOKOL VRŠOVICE
  • HC PLZEŇ
  • SLAVOJ TACHOV 

Děti a mládež

Házená pomáhá 2020

Vážení sportovní přátelé, dovolte nám, abychom touto cestou alespoň malinko přiblížili vznik a význam projektu: HÁZENÁ POMÁHÁ. Celá myšlenka...