Chomutovská školní liga v miniházené se slibně rozjíždí

Nový školní rok má za sebou více jak měsíc plný změn, hlavně tedy změn, pro malé školáky a jejich rodiče. Ke změnám přispívají i ukázkové hodiny, které v rámci náborů pořádá znovuobnovující se klub HK Chomutov. Co vše obnovení chodu klubu předchází nám osvětlil trenér a házenkářský nadšenec Václav Škarda.

O kolik škol, a v jakých věkových kategoriích, se ve vašem klubu staráte, jak dlouho tato spolupráce trvá?

Ke dni 28.9. 2017 je do Chomutovské školní ligy zapojeno 10 základních škol z okolí Chomutova. Spolupráce se základními školami trvá od začátku letošního září. Další základní školy ještě čekají na ukázkové hodiny a na školní turnaje.

Deset škol, to už je hezký základ. Máte odhad kolik dětí vaší Školní ligou projde?

Zatím je naše školní liga v počátku. Ukázkovými hodinami prošlo 300 dětí. Během jedno měsíce, ale přišlo díky Školní lize 15 nových dětí přímo do našeho oddílu.

Získávat děti pro házenou není snadné, jak na to jdete vy?

V dnešní době je všechna síla v sociálních sítích jako je Facebook a Instagram, kde se jak děti, tak rodiče dozvědí, že něco takového jako házená ve školách existuje. Pak už zbývá jen maličkost, a to, snažit se přímo na základních školách v rámci kroužků a Školní ligy.

Dá se říci, že stejně důležité a těžké je dostat k házené učitele a trenéry?

Zatím se setkáváme s pozitivním přístupem od všech učitelů. Někteří učitelé se dokonce chodí dívat i na naše tréninky do sportovní haly, čehož si obzvláště vážíme.

Pořádáte pro učitele jednotlivých škol trenérské kurzy nebo školení k pravidlům házené?

V Chomutově pořádáme tematické turnaje pro základní školy (Vánoční turnaj, Velikonoční turnaj). Těchto turnajů se zúčastnilo přes polovinu základních škol. Takže pravidla už učitelé znají z těchto turnajů. Čekáme na to, až do školní ligy budou zapojeny všechny školy, a poté bychom jim znovu oživili pravidla házené.

Co všechno organizace školní ligy obnáší?

Pořádání turnaje ve sportovní hale obnáší dost těžké a zdlouhavé domlouvání, přesto ale chceme do konce října uspořádat velký turnaj pro všechny základní škole v okrese.

Kolik lidí se do akcí se Školní ligou ve vašem klubu zapojuje?

Náš klub HK Chomutov se „znovuobnovuje“ takže zase tolik lidí a trenérů v klubu nemáme. Do akcí kolem školní ligy se zapojuje osm opravdových nadšenců za což jim patří velké díky.

Na pořádání každé akce je potřeba i finanční zajištění, jak je to se Školní ligou a vybavením pro děti?

Zatím jde veškeré finanční zajištěný z našeho klubu. Vybavení, jako jsou branky, míče a další pomůcky používáme vlastní. Do budoucna bychom ale rádi získali nějaké finanční příspěvky od soukromých subjektů a z podpory města.

Házené věnujete moře času, co pro vás tento sport znamená, co vám dal a co naopak vzal?

Házená pro mě znamená hodně. Jak v mé hráčské, tak i trenérské kariéře. Házená mi dala mnoho zážitků a kamarádů. Nevím o ničem, co by mi házená vzala :-).

Kladete si v rámci Školní ligy do budoucna i konkrétní cíle?

Naším cílem je rozvíjet miniházenou a házenou do všech základních škol v okolí Chomutova. Časem bychom chtěli zapojit školy do „NOVINÁŘSKÉHO KALAMÁŘE“. A naším hlavním cílem je, aby děti házená opravdu bavila.

Máte nějakou radu pro ostatní nadšence, kteří by chtěli se Školní ligou v klubech začít, nebo třeba i zkušenost, o kterou se chcete podělit?

Nebát se toho! :-) Připravit si podklady a čas pro vytvoření Školní ligy, štěstí přeje připraveným. :-)

Faceboové stránky klubu najdete ZDE. Facebookové stránky Chomutovské školní ligy najdete ZDE.

Zdroj: HNB

Foto: HK Chomutov