Asociace ligových klubů házené plně podporuje tým Jaroslava Chvalného, říká v rozhovoru předseda Jan Schneider

Už jen pouhé 4 dny zbývají do začátku celostátní Konference, na které bude v předčasných volbách zvoleno nové vedení Českého svazu házené. Co této konferenci předcházelo v rozhovoru shrne „jeden z lidí nejpovolanějších“ předseda Asociace ligových klubů házené, která jako první dala podnět k tomu, aby současné vedení ČSH široké veřejnosti objasnilo kroky spojené s financováním projektu Hvězdy pro Legendy a nedlouho poté i neoprávněný prodej marketingových práv ČSH. Jan Schneider v rozhovoru níže také vysvětluje situaci okolo televizních přenosů z právě probíhajícího extraligového play-off.

Honzo, můžete nám objasnit, co bylo na počátku vzniku Asociace ligových klubů házené?

Musím přiznat, že jsem po svém příchodu do Brna byl mezi zástupci extraligových klubů nováčkem, byť jsem se s některými z nich už z dřívějších dob znal. Velice brzy jsem však pochopil, že k prosazení důležitých věcí je potřeba určitá jednota. A vytvořit zájmové sdružení byla jedna z možností, jak tu jednotu zajistit. Ostatně i v jiných sportech je zcela běžné, že kluby z nejvyšších soutěží jsou reprezentovány příslušnou ligovou asociací. U nás byl tím největším impulsem k jejímu založení také průběh jednání při přípravě Česko-Slovenské Extraligy. Přístup tehdejšího prezidenta Bendla byl tak špatný, že se mu podařilo všechny kluby naprosto vzorně spojit.

Široká házenkářská veřejnost to vzala tak, že vznikla skupina hájící zájmy velkých klubů. Je to tak?

Takhle definované to zní hrozně. Vznikla profesní asociace, která od samého začátku chtěla především pracovat pro házenou jako celek. Byla to reakce na to, že námi vedení svazu opovrhovalo, naše názory ho nezajímaly. Nechtěli jsme nic jiného, než aby se s námi někdo bavil jako rovný s rovnými. Respektujeme, že Český svaz házené organizuje soutěže, tedy i extraligu, ale tu samotnou náplň vytváříme my, kluby. Je tedy myslím správné, když se vede diskuse a je tady možnost, aby se naše praktické zkušenosti promítaly do soutěžních dokumentů. Zkuste si někdy sečíst, kolik kluby investují finančních prostředků do svých provozů. To všechno jsou peníze do házené, které nám svaz nikdy nezajistí. Proto chceme mít právo na svůj názor. Rádi bychom komunikovali ve společném zájmu aktuální témata napříč celým házenkářským hnutím. Chceme spolupracovat na projektech, pomocí kterých společně zajistíme ekonomické i sportovní posílení házené. Rádi bychom začali pracovat na projektu profesionalizace házené v nejvyšších soutěžích, rozvojových regionálních projektech a projektech pro rozvoj stávající a budování nové sportovní infrastruktury pro házenou. Zaznamenal jsem určité připomínky, že i do nové exekutivy kandiduje mnoho lidí z velkých klubů. Ale to je přece správné. Nikdy bych si nedovolil snižovat to, co odvedou za skvělou práci lidé v malých klubech. Uvědomuji si však také to, že vedení svazu je velmi náročná práce a pokud nechceme, aby tam seděla skupina lidí, která se ve skutečnosti ani netají tím, že se komplexně v problematice řízení svazu neorientuje a alibisticky se zaměřuje pouze na své malé oblasti, jak je tomu u současné exekutivy, musíme tam poslat ty z nás, kteří mají největší zkušenosti. A pokud se rozhodnou lidé jako Dan Čurda, Vojta Srba nebo Libor Adámek obětovat část svého času práci pro svaz, tak je to skvělá zpráva pro celé házenkářské hnutí.

Co konkrétně vám tedy vadilo na práci vedení svazu v čele s tehdejším prezidentem Bendlem?

Pro mě osobně, ale i pro ostatní kolegy s asociace bylo těžké smířit se s představou, že jsme všichni řádní členové spolku s názvem Český svaz házené, ale ze strany jeho vedení nám jsou zatajovány klíčové informace třeba o jeho hospodaření. Připomeňme si například projekt Handball Day - Hvězdy pro legendy, který se v loňském roce konal na Štvanici. Nejsme samozřejmě proti tomu, aby si naše hnutí připomínalo různá výročí, abychom posilovali vlastní identitu, ale nemůže to být přece na úkor rozvoje házené. Svaz si prostě nemůže dovolit utratit deset milionů za jednu propagační akci a ještě ji s ledovým klidem vyúčtovat ze státních dotací. Když pak chcete alespoň zdůvodnit, proč se rozpočet navýšil o více jak čtyři miliony, aniž by to předem jakýkoliv orgán schválil, na odpověď nemáte nárok. Pak se samozřejmě nemůže nikdo divit, že takovému vedení nedůvěřujeme. Dodnes jsme neviděli podrobný rozpočet, nevíme, kdo byl za celou nákladnou akci odpovědný, kdo objednával služby, na základě jakých parametrů, zda proběhla řádná výběrová řízení, prostě nic. Uvědomte si, že kvůli této akci rezignoval člen exekutivy odpovědný za marketing. To přece není zcela normální. A odpovědnost za tento stav nese samozřejmě celá exekutiva. Když jsem členem statutárního orgánu, musím se o dění ve spolku aktivně zajímat. Nemůže se stát, že si několik měsíců nevšimnu, že mi někdo za zády o sto procent překročí rozpočet projektu.

Hovořil jste o snaze ekonomicky posílit házenou. Před více jak dvěma měsíci jste představili nového partnera Strabag Rail pro mužskou extraligu. Slíbili jste, že fanoušci uvidí házenou v televizi. Minulý víkend už odstartovalo play-off a dosud nebyl jediný přenos. Platí tento slib?

Asociace ligových klubů házené od samého začátku aktivně pracovala na tom, aby zajistila pro házenou stabilního partnera. A vždy nám šlo především o propagaci házené jako takové, nikoliv o finanční plnění směrem ke klubů. Dokud se házená neprosadí do pravidelného televizního vysílání, těžko bude získávat další silné partnery. Přesto, že svaz na tuto činnost provozuje vlastní marketingovou agenturu, nebyl schopen za poslední roky zajistit vůbec nic. Je pěkné, že si nyní můžeme přečíst řadu domnělých úspěchů, které prezentuje v podkladech na konferenci odstoupivší prezident Bendl. Bohužel to všechno jsou jen prázdná slova, realita je v házené diametrálně odlišná. My jsme se k možnosti zajistit partnera dostali už v průběhu jednání o vzniku Česko-Slovenské soutěže. Tam nám bylo poprvé navrhnuto, ať si práva odkoupíme, pro tehdejšího prezidenta stejně neměla žádnou cenu a veřejně se tím netajil. My jsme pak někdy od loňského června začali jednat s panem Svitákem ze svazové společnosti CS Handball a v prosinci 2017 jsme mu definitivně ohlásili, že jsme zajistili partnera pro základní část soutěže a také dojednáváme dalšího pro play-off. Ještě před začátkem tiskové konference 1. února jsme byli osobně panem Svitákem ujišťováni, že je vše v pořádku a námi vyjednané partnerství se bez problémů smluvně uzavře. Pár dní na to se k nám dostala informace, že jsme byli podvedeni a že veškerá práva už jsou dávno ze svazu i CS Handball vyvedená do jiné soukromé společnosti. Práva na nejvyšší soutěže, osobnostní práva členů svazu, práva na reprezentační výběry, dokonce i logo svazu. A to za naprosto nevýhodných podmínek. Aby ta situace byla naprosto dokonale absurdní, vyplatí si odstupující prezident na odchodnou odměnu v řádech set tisíc a jednateli CS Handball podepíše zlatý padák blížící se dvěma milionům korun? Tak o jaké dobré práci bývalého prezidenta a celé exekutivy se bavíme, když byli schopni dopustit něco takového? To je opět naprosto evidentní selhání. A po tom všem májí ještě odvahu znovu kandidovat? Vždyť nás tím poškodili všechny. Házená přišla o miliony a navíc její kredit v očích potencionálních partnerů velmi kles. To, co se v nedávné době podařilo ženské i mužské reprezentaci, tedy vrátit produktu s názvem házená docela zajímavou cenu, dokázali tito lidé během chvilky zhatit.

Načal jste téma mimořádné konference. Asociace ligových klubů házené byla první, kdo oslovil Jaroslava Chvalného, aby opět na funkci prezidenta kandidoval. Proč padla volba právě na toto jméno?

V okamžiku, kdy rezignoval pan Bendl a bylo víceméně jasné, že nás čeká mimořádná konference, začali jsme na jednáních ligové asociace diskutovat o lidech, kteří by mohli být házené nápomocni. Pan Chvalný bylo jedno z těchto jmen. A jak ta diskuse plynula, stalo se víceméně jediným, kterého si dokážeme v této nelehké době ve funkci prezidenta představit. Na našem posledním jednání jsme dali prostor oběma kandidátům, aby představili svoje vize, se kterými jdou do boje o svazového prezidenta. Pan Kabele na mě i na naprostou většinu přítomných kolegů z řad mužských i ženských klubů zapůsobil velmi negativně. Nedokázal nás přesvědčit, že jeho vize nejsou jenom prázdnými manažerskými frázemi, ani o tom, že házené skutečně rozumí. Natož pak vyvrátit pochybnosti, které v nás vzbuzují velmi varovné informace z florbalového prostředí, v němž dříve působil. Navíc na přímou otázkou nebyl schopen vyvrátit, že by byl schopen pracovat i se stávajícími členy exekutivy. To je pro nás naprosto nepřijatelné. Pokud chceme zachránit házenou a vrátit jí důvěru, která se bohužel za poslední dva roky blíží záporným hodnotám, nemohou tam působit lidé, kteří tuto katastrofu způsobili. Pan Chvalný se v prostředí házené pohybuje už dlouho, jasně dokázal, že má manažerské schopnosti, že je způsobilý také po ekonomické stránce svaz řídit. A hlavně je připraven o věcech mluvit, diskutovat. Před časem jsem oba kandidáty na prezidenta požádal, jako předseda Asociace ligových klubů, o schůzku. Pan Kabele na moji žádost neodpověděl, s panem Chvalným jsem mohl o našich představách diskutovat více jak tři hodiny. Tým pana Kabeleho neznáme, pan Chvalný představil okruh lidí, kterými by se rád obklopil. To považuji za zcela legitimní a transparentní. Pro mě pak už není rozhodování o tom, kterého kandidáta preferuji, vůbec těžké. Tak teď už jen zbývá držet palce tomu, aby zvítězil zdravý rozum a společně jsem na sobotní konferenci našli odvahu vypořádat se důsledně s tím negativním, co zde dosud bylo a otevřít dveře nové éře rozvoje házené v České republice.

 

Autor: Hana Kaczkowská/HNB

Foto: HNB/Robert Grim